" />
  • Winkelwagen
    0 Product(en) € 0,00
    • 0 Product(en) € 0,00
Foto

De belangrijkste vaarregels;

Het meest idiale is natuurlijk dat u een vaarbewijs heeft, dan kent u alle belangrijke vaarregels, maar om met een pontonboot te varen is een vaarbewijs niet verplicht.
Als u de onderstaande belangrijke vaaregels leert en toepast dan kunt u met een gerust hart het water op.

U heeft de verplichting om ten alle tijde een aanvaring te voorkomen!

Hoofdvaarwegen en nevenvaarwegen; hoofdvaarwegen zijn te herkennen aan de rode en groene boeien, vaar in een vaarweg altijd stuurboordswal, dit betekend dat u rechts van de vaarweg vaart, net zoals u met de auto op de snelweg rijd.

Stuurboordswal varen; Indien u netjes stuurboordswal vaart in een vaarweg dan mag in principe niemand u hinderen, bij kruisende of oplopende koersen dient u aan iedereen voorrang te verlenen, maar vaart u keurig rechts van de vaarweg dan hoeft u niet uit te wijken voor ander vaarweg gebruikers.


Wie heeft voorrang op wie?

Beroepsvaart heeft altijd voorrang,
zeilers geven voorrang aan beroepvaart
spierkracht, roeiers geven voorrang aan beroepsvaart en zeilers
motorboten geven voorrang aan beroepsvaart, zeilers en roeiers! 

Bij een bijna aanvaring met een tegenligger dienen beide schepen stuurboord (rechts af) uit te wijken!

Geef vroegtijdig duidelijk uw koers aan, verleg tijdig en duidelijk uw koers zodat het andere schip uw intentie begrijpt.

U mag geen overlast veroorzakende golfbewegingen maken
 

Mag je overal varen met een pontonboot?

Een pontonboot valt in de catagorie kleine schepen, dit zijn alle pleziervaartuigen met een lengte die kleiner is dan 15 meter en die niet sneller kunnen dan 20 km/uur.
Overal waar pleziervaartuigen mogen varen mag u ook met uw pontonboot varen.

Veiligheid;

Pontonboot uitrusting;
drie lijnen van minimaal 10 meter, een stevig anker, reserve tankje benzine, 

Weer en wind;
Een Nauticlift pontonboot  is zeer stabiel en sterk maar net als elke boot heeft het weer invloed op het welzijn van de bemaning. Wij adviseren u om niet te gaan varen met een windkracht die hoger is dan 4 Bf of een golfhoogte die hoger is dan 50 cm.
 

Nauticlift pontonboten het concept;

Alle boten die verkocht worden in de EU dienen een CE toelatingcertificaat te hebben. Alleen boten die strikt gebouwd zijn volgens de type goedkeuring mogen het CE nummer voeren. Omdat wij u maatwerk willen leveren tegen betaalbare prijzen leveren wij u in juridische zin een concept pontonboot,
De wetgeving staat toe dat u een boot bouwt voor u zelf en daar mee vaart, een door een particulier gebouwde boot hoeft geen CE keur te hebben.
Zo worden jaarlijks honderden boten gebouwd, het staat u vrij om alle uit te voeren werkzaamheden volledig uit te besteden. Wij faciliteren u hierbij, wij leveren u de drijvers, wij zorgen voor een vakbekwame timmerman die volgens ons ontwerp het dek instaleert en u regelt het transport, uiteraard mag u de laatste schroef in het dek schroeven. Zo vaart u met uw zelfgebouwde pontonboot en bent u geheel vrij om zelf uw droomponton in te richten.
 

Meer informatie van Rijkswaterstaat en de waterpolitie;

Deze link gaat naar de brochure van Rijkswaterstaat met regels en tips voor veilige recreatievaart; Houd plezier in de vaart!

Hoe veilig vaar jij? leuke test en veel informatie op; varen doe je samen 

Deze link gaat naar de brochure van de water politie met ook de nodige tips en regels; Waterpolitie 2012